Autoritățile irakiene au executat prin spânzurare 11 deținuți condamnați la moarte pe baza unor acuzații de terorism, au declarat oficiali locali care au dorit să rămână anonimi, informează Reuters.

Execuție în masă într-o închisoare din IrakFoto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Execuțiile au avut loc luni într-o închisoare din Nassiriya, iar toți cei executați erau cetățeni irakieni, au declarat un ofițer de poliție al închisorii și un oficial din forțele locale de ordine.

Cele 11 persoane erau condamnate pentru că s-au alăturat grupării teroriste Statul Islamic și au luat parte la „acțiuni teroriste”.

Informația survine după ce miercuri Amnesty International s-a arătat preocupată că multe alte persoane ar fi fost executate în secret, cu „o îngrijorătoare lipsă de transparență” în ce privește pedeapsa capitală în Irak, în ultimele luni.

Irak a judecat sute de persoane suspectate că ar fi activat în cadrul organizațiilor teroriste, urmate de mai multe execuții în masă de la înfrângerea Statului Islamic în campania din 2014-2015 în care Irakul a fost susținut de către Statele Unite.

Un număr mare de execuții au loc și în țara vecină, Iran, în creștere mai ales după protestele din 2022. Numărul de persoane executate în Iran a crescut de peste două ori în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, anunța ONG-ul Iran Human Rights (IRH), afirmând că această creștere are ca scop răspândirea fricii.