Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, acuzat că și-a însușit terenuri aflate în proprietatea statului înainte de a se alătura guvernului, și-a prezentat demisia într-o scrisoare făcută publică joi de președintele parlamentului, potrivit AFP.

Cereale ucraineneFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul „a primit o scrisoare de demisie din partea lui Mikola Solski”, a anunțat pe Facebook președintele acestuia, Ruslan Stefanciuk, atașând misiva scrisă de mână la mesajul său.

„Vă cer să acceptați demisia mea din funcția de ministru al Politicii Agrare și Alimentației”, se arată în scris.

Reprezentanții aleși trebuie acum să aprobe demisia sa.

Mai multe cazuri de corupție au apărut în Ucraina de la începutul invaziei rusești din februarie 2022, în special în cadrul armatei. Dar acestea implică în general oficiali în poziții mai puțin înalte.

Mikola Solski a confirmat că a scris scrisoarea, spunând că este „lucrul corect de făcut”, într-un mesaj difuzat de ministerul său.

El a declarat că este pregătit să „continue să lucreze” dacă parlamentul refuză să accepte demisia sa.

Marți, agenția națională anticorupție a anunțat că Mikola Solski este suspectat că a confiscat terenuri publice în valoare de „aproape 6,9 milioane de euro” și că a „încercat să își însușească alte terenuri” în valoare de aproape 4,5 milioane de euro.

În acest scop, spun autoritățile, el a acționat de comun acord cu funcționari din cadrul departamentului de stat de cadastru și cartografie.

Între 2017 și 2021, aceștia sunt suspectați că au intrat în posesia a aproape 2.500 de hectare în regiunea Șumi, în nord-estul țării, printr-un sistem care presupunea sustragerea de documente oficiale.

Mikola Solski a lucrat pentru o firmă de avocatură până în 2019, potrivit biografiei sale oficiale. El a fost ales în parlament în acel an și numit ministru în martie 2022.

Inculpații au încercat, de asemenea, să își însușească alte 3.282 de hectare de teren, dar au fost „împiedicați” să facă acest lucru de procurori și ofițeri anticorupție, a declarat agenția națională anticorupție.

Ministerul Agriculturii a dat publicității un răspuns al lui Mikola Solski la aceste acuzații, în care acesta afirmă că între 2017 și 2018 a deținut funcții de avocat și nu responsabilități publice.

„Promit transparență maximă pentru a stabili adevărul”, a adăugat el, potrivit comunicatului.

Lupta împotriva corupției, un rău endemic în Ucraina, este una dintre condițiile majore impuse de cei 27 de state membre ale UE în cadrul cererii de aderare la Uniunea Europeană.​