„Oligarhul care conduce partidul de guvernare din Georgia deține, în propriul buzunar, sistemul judiciar, parlamentul, guvernul. Controlează totul, cu excepția societății civile și a unei părți din media”, spune profesorul de istorie și relații internaționale, David Darchiashvili, de la Universitatea Ilia din Tbilisi. Într-un interviu pentru HotNews.ro, analistul a explicat contextul în care au loc protestele ce au scos mii de oameni în stradă în această țară ex-sovietică, candidată la aderarea la UE.

Proteste în Georgia față de legea rusească „a agenților străini”Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

În timp ce sondajele arată că 80% din georgieni doresc ca țara lor să adere la Uniunea Europeană, partidul aflat la putere, „Visul Georgian”, vrea să adopte o legislație de inspirație rusească și încearcă să demonizeze Occidentul în ochii alegătorilor.

Zeci de mii de oameni din fosta republică sovietică ies în stradă în aceste zile pentru a protesta față de votarea de către parlament a legii „agenților străini”. Potrivit acesteia, orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate trebuie să se înregistreze ca „agent străin”. Legea este similară cu cea rusească.

Acest act normativ vine însă după ce guvernul a anunțat și alte legi controversate, tot de inspirație rusească, cum a fi cea „împotriva propagandei LGBTQ” sau împotriva tranziției de gen.

În acest moment, Georgia are statutul de țară candidată UE și ar urma să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an.

Pentru a înțelege mai bine în ce context au loc protestele din Georgia, am stat cu vorbă cu profesorul de istorie și relații internaționale, David Darchiashvili, de la Universitatea de Stat Ilia din Tbilisi.

Toată lumea a văzut știrile despre proteste, iar prima întrebare ar fi: care este miza legii, de ce partidul de guvernământ are nevoie ca fiecare ONG care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se declare „agent străin”? O astfel de lege ar putea ajuta partidul „Visul georgian” să câștige alegerile viitoare?

David Darchiashvili: Miza o reprezintă puterea. Acești oameni care guvernează, la fel ca orice comunist, la fel ca Ceaușescu de exemplu, nu-și imaginează că ar putea pleca de la putere prin intermediul alegerilor. Ei vor ca alegerile, organizate periodic, doar să le legitimeze puterea. Este la fel ca în Rusia, unde alegerile au loc la termen, dar nu se schimbă nimic.

În condițiile în care cei care conduc văd că popularitatea partidului de guvernământ scade radical se tem că vechile instrumente ale manipulării nu mai sunt suficiente. Nivelul de contestare este în creștere în societate în special printre tineri.

„Totul în Georgia este sub control, cu excepția unei părți din media și a societății civile”

Guvernanții încearcă că pună responsabilitatea pentru problemele din țară pe seama altor țări?

Esența este că acest oligarh care controlează partidul (n.r.- Bidzina Ivanișvili, om de afaceri care a făcut avere în Rusia, din industria metalurgică și finanțe. A fondat partidul „Visul Georgian” care a câștigat alegerile în 2012), a reușit ca în decursul anilor să-și bage în propriul buzunar sistemul judiciar, parlamentul, guvernul. Instituțiile de aplicare a legii sunt controlate de oameni care-i sunt loiali, care au lucrat în imperiul său de business.

Totul în Georgia este sub control, cu excepția unei părți din media și a societății civile. El vede că în societatea civilă sunt oameni independenți și care au resurse independente. Banii întotdeauna contează.

La fel cum s-a întâmplat în Rusia: după 2012, după ce a eșuat așa-numita „Revoluție a zăpezii”, o lege similară a fost introdusă. Cred că (n.r.- Ivanișvili) are consilieri ruși și au decis împreună să controleze societatea civilă și să nu mai permită ca ONG-urile și mass-media să strângă resurse independente, deoarece se teme de orice lucru care nu e sub controlul lor.

Ca să fie clar: nu este vorba despre o interdicție ca ONG-urile să primească bani din străinătate, ci doar ca cei care primesc aceste finanțări (mai mult de 20 %) să se declare ca „agent străin”.

Da, la fel a început în Rusia, acesta este primul pas. Începe cu un soi de demonizare în care propaganda o să strige: „uitați-vă, acești oameni sunt agenți ai unor puteri străine”, „ei nu reprezintă vocea națiunii”, „nu sunt de încredere”. Este vorba despre crearea unui climat special, psihologic.

Imaginați-vă cum ar fi să mergeți și să semnați o declarație într-un registru că sunteți „agent străin”. Ce fel de respect o să mai primiți?

Da, poate fi ciudat…

Eu am un ONG și primesc bani pentru că studiez despre cum ne influențează Rusia, despre faptul că Rusia e problema, de ce Rusia se comportă așa cum se comportă. Și deodată ar trebui să devin, probabil, „agent al Germaniei”, deoarece studiez Rusia ca pe o amenințare. E ridicol.

Guvernanții fac asta cu scopul de a pune societatea civilă sub control. Crează dificultăți pentru aceste organizații, de pildă, să nu poată participa la monitorizarea alegerilor.

„Toți oamenii pro-occidentali din partidul de guvernământ au plecat”

David Darchiashvili, de la Universitatea de Stat Ilia din Tbilisi. FOTO: Arhiva personală

Nu sunt un foarte bun cunoscător al politicii interne a Georgiei, dar îmi amintesc, totuși, că acest partid nu a fost de la început la fel ca acum. Inițial, era un partid pro-occidental.

Eu îi știu de la început, nu au fost un partid pro-occidental. Dar mulți oameni au crezut acest lucru. Dar cunoscând trecutul acestor oameni, știind cine este Ivanishvili și cum a făcut avere, ce conexiuni are, puteam să-mi fac o imagine.

La început au fost foarte eficienți în a se deghiza în spatele unor declarații pro-occidentale.

Deci a fost o minciună…

Da, în special în timpul celui de-al treilea mandat. La început au fost oameni pro-occidentali în acest partid, dar toți au plecat. Au realizat că e o formă deghizată de dictatură și are nimic de-a face cu viziunile pro-occidentale.

Lucrurile au devenit foarte clare prin 2020 când toate grupurile active din societate au realizat că mergem într-o direcție greșită. Acum a devenit absolut clar că, în ciuda asumării declarative a integrării în UE, lucrurile stau pe dos.

Ce înseamnă „partidul global al războiului”

Am citit declarațiile liderului partidului de guvernământ despre „partidul global al războiului”, din Occident care vrea să împingă Georgia în război. Când a apărut acest concept în dezbaterea publică? E ceva nou? Și ce înseamnă?

Societatea georgiană este una traumatizată. Noi am experimentat război civil, război cu Rusia, am avut multe dificultăți. Și oamenii nu vor război. El (n.r.- liderul partidului de guvernământ) a decis să-și construiască propaganda în jurul acestor preocupări ale populației.

De când Rusia a invadat Ucraina, el a spus constant că există niște grupuri în Georgia care au intenția de a deschide un al doilea front al războiului cu Rusia. A dezvoltat această retorică, acest discurs care a fost repetat și acum.

Partidul „Visul georgian” încearcă să introducă o lege așa-numită „împotriva promovării căsătoriilor între persoane de același sex” și o lege împotriva „tranziției de gen”. Care a fost reacția societății, pentru că-mi imaginez că este una destul de conservatoare, la fel ca în toate țările ex-sovietice?

Aveți dreptate, este o societate conservatoare și ei încearcă s-o manipuleze în ideea că vestul înseamnă, pe lângă „un partid al războiului”, și unul „al propagandei pentru căsătoriile gay”. Aici este vorba despre demonizarea Occidentului.

În cazul unor segmente ale societății aceste narative funcționează. Totuși, mulți georgieni au realizat că este prea mult și că e vorba doar de propagandă. Majoritatea populației este împotriva căsătoriilor gay, dar nimeni nu prea vrea să stăm cu Rusia.

În octombrie 2024 vor fi alegeri în Georgia. Ce spun sondajele despre opțiunile alegătorilor?

Partidele de opoziție nu sunt foarte populare, dar nici partidul de guvernământ nu este. Până la introducerea acestei legi rusești (n.r.- a agenților străini) partidul de guvernământ ar fi obținut în jur de 40% din voturi, dacă ar avea loc alegeri. Acum însă cred că are mai puțin.

Dar chiar și 40% nu e suficient pentru a guverna și ei au înțeles acest lucru. Ok, opoziția este slabă, dar dacă se unește e posibil să câștige. Și de aceea vor să introducă aceste legi.

Din păcate, nu poți începe negocieri pentru aderarea la UE cu astfel de legi. Deci, probabil, nu vor fi astfel de negocieri, atât vreme cât acest partid va conduce țara. Și au decis să taie legăturile cu Occidentul, în scopul de a controla alegerile să nu lase ONG-urile să monitorizeze procesul de vot.

Dar, de fațadă, să mențină, totuși, acest proces de integrare europeană.

Dar de ce este opoziția slabă?

În primul rând, guvernanții au reușit s-o demonizeze. Saakashvili (n.r.- fost președinte al Georgiei între 2004 și 2013, aflat în prezent în închisoare, fiind condamnat la 6 ani de închisoare pentru abuz de putere) are încă mulți suporteri, dar Ivanishvili a reușit să portretizeze fiecare grup de opoziție ca făcând parte dintre suporterii lui Saakashvili. Ceea ce nu este adevărat.

Sunt cu adevărat partide diferite, dar media pe care o controlează Ivanishvili a prezentat lucrurile în așa mod că toți sunt suporterii lui Saakashvili. Astfel, opoziția a ajuns să fie mai puțin populară.

În al doilea rând, membrii opoziției au continuat să se lupte unii cu alții, s-au acuzat, s-au despărțit și așa mai departe. Deci acum nu sunt într-o formă prea bună.

La protestele din aceste zile vin doar studenții, tinerii, membri ai societății civile. Opoziția îi susține, dar nu conduce aceste proteste.

În ce privește propaganda rusă din Georgia: care sunt principalele narative și, mai ales, care sunt principalele ținte ale acesteia?

Guvernul georgian repetă foarte mult propaganda rusească, acuzând vestul, ONG-urile. Acestea sunt mesaje rusești, plus cele împotriva LGBTQ și așa mai departe. De asemenea, mesajele conservatoare, ortodoxe, tot din propaganda rusă fac parte.

Deci chiar guvernul georgian produce mesaje care repetă propaganda rusă.

În ceea ce privește influența rușilor care au venit în Georgia după începerea războiului din Ucraina. Am vorbit anul trecut cu un luptător georgian din Legiunea Internaționalădin Ucraina care mi-a spus că a fost o mare greșeală făcută de Georgia pentru că a deschis ușa atât de multor ruși. Ce părere aveți?

Jurnaliștii ruși, activiștii, cei care au fugit pentru a-și salva viața, bineînțeles că trebuie să fie adăpostiți de țara noastră. Numai că ceea ce am văzut noi în Georgia a fost că nu a existat o analiză a celor care au venit.

Sigur, mulți ruși care iubesc democrația sunt bineveniți în Georgia, unii chiar susțin mișcările pentru democrație din țara noastră. Dar pot fi și mii de altfel de ruși. Unii pot investi în economie, dar, cumva, să aibă legături cu serviciile de securitate rusești, totul e posibil. Nu știu cazuri individuale să vă spun, dar ce știu e că se simte o anumită influență în societate.

„Majoritatea populației din Georgia este săracă”

Calitatea vieții dintr-o țară poate influența direcția țării. Cum este viața în Georgia acum, oamenii își permit să trăiască decent?

În general este dificil, există o mare diferență între oameni bogați și oameni săraci. Sunt oameni enorm de bogați, care au legături cu partidul de guvernământ. Majoritatea populației este săracă și de aceea avem sute de mii de georgieni care părăsesc țara ca să muncească în străinătate: în Statele Unite, în Polonia, în alte țări europene.

Ca să dăm niște exemple concrete: un profesor cam cât câștigă, în medie, în Georgia?

Unii profesorii pot câștiga până la 1000 de dolari, dar nu mulți sunt în această situație, ei reprezintă o minoritate. Cei care sunt la începutul carierei trăiesc mult mai greu.

Dacă ești profesor, da, poți să-mi permiți să trăiești, să-ți hrănești familia, să pui benzină în rezervorul mașinii, dar atât. Cu mare efort îți permiți o vacanță.

Cum vedeți drumul Georgiei spre Uniunea Europeană, va fi schimbat sau ce se va întâmpla, în contextul acestor proteste?

Nu cred că aceste proteste se vor opri pur și simplu. Vor continua, în special în rândul tinerilor, și cred că guvernul va trebui să facă concesii.

Nu exclud însă scenariul cel mai rău, în care guvernul va folosi și mai multă forță brutală împotriva protestatarilor, sau chiar arme letale, iar Rusia va interveni. Aceste scenarii nu pot fi excluse.

În orice caz cred că viitorul Georgiei va depinde și de ce se va întâmpla în Ucraina. Dacă Rusia câștigă războiul, dacă Occidentul decide să facă o înțelegere cu Putin își va întări influența în Caucaz, în Georgia, iar guvernul georgian va deveni doar o păpușă a guvernului rus.