Femei din diverse părți ale Africii de Sud au ieșit în stradă pentru a protesta nivelul tot mai crescut de violență bazată pe gen din interiorul țării, citează CNN.

ProtestFoto: Captura YouTube

Cu ocazia sărbătoririi Lunii dedicate femeilor pe întreaga durată a lunii august și Ziua Națională a Femeii pe 9 august, sute de femei au decis să folosească această ocazie pentru a aduce în atenția publicului larg, sub bannerul ,,TotalShutdown”, subiectul violenței împotriva femeilor și copiilor.

Rata crimelor din Africa de Sud care au victime de gen feminineste de cinci ori mai mare comparativ cu cea globală. Potrivit unuiraport întocmit de Africa Check, procentul global de omucideri cu victime de gen feminin în 2015 era de 2,4 la fiecare 100.000 de femei. Rata Africii de Sud era de patru ori mai mare: 9,6 la fiecare 100.000 de femei.

Numit informal ,,un marș intersecțional al femeilor'', marșul este organizat de WomenProtestSA. Sloganul protestului este ,,Corpul meu, nu scena crimei tale.”

Organizatorii au solicitat și participarea bărbaților prin oprirea oricăror activități economice. Aceștia au fost îndemnați să doneze pentru susținerea cauzei sau să ajute femeile sau persoanele transgender prin preluarea sarcinilor de muncă ale acestora sau alte îndatoriri domestice. Nu în ultimul rând, bărbații au fost atenționați să oprească abuzul la adresa femeilor și copiilor.

Marșurilor vor avea loc în opt provincii din Africa de Sud, dar și în alte țări africane (Botswana, Lesotho și Namibia).

Femeile plănuiesc să mărșăluiască spre parlamentul Africii de Sud, spre Curtea Supremă de Apel și spre alte instituții regionale unde memorandumul cu cereri punctuale poate fi prezentat guvernanților, spun organizatorii.