Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean. Atacul este în desfășurare, însă Kievul susține că forțele Moscovei nu au avut niciun succes în ultima săptămână. Rusia continua în cea de-a 794-a zi să lovească ținte civile din Ucraina. Sâmbătă dimineața, infrastructura energetică din trei regiuni ucrainene a fost vizată de rachete rusești.

Soldați ucraineni la Ceasiv Iar, în apropiere de BahmutFoto: Cristian Lupaşcu / AGERPRES FOTO

Sinteza zilei:

​ Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 794 - LIVE pe HotNews.ro:

22:26Armata americană a început să trimită ajutorul de care Ucraina are nevoie cu disperare pe linia frontului imediat ce președintele Joe Biden a semnat proiectul de lege privind asistența de 60 de miliarde de dolari, dar ce înseamnă cu adevărat acest sprijin pentru Ucraina, dar și pentru președintele rus Vladimir Putin, arată Financial Times într-o analiză care subliniază presiunile cu care se va confrunta Kievul, dar și speranțele spulberate ale Rusiei. Ce înseamnă cu adevărat noul ajutor american pentru Ucraina, dar și pentru Putin - Financial Times

22:10UE vrea să blocheze GNL-ul rusesc, dar are o problemă majoră / Strategia SUA și îngrijorarea Moscovei

Kremlinul a declarat că va explora modalități de a depăși ceea ce a numit „orice sancțiuni ilegale” pe care Uniunea Europeană le impune asupra gazului său natural lichefiat (GNL), potrivit Sky News.

La începutul acestei săptămâni, trei surse din UE au declarat pentru Bloomberg că se așteaptă ca următorul pachet de sancțiuni al Comisiei Europene să propună pentru prima dată restricții asupra GNL.

21:58Armata ucraineană neagă o informație publicată de Associated Press (AP), care spunea că forțele ucrainene au retras de pe front tancurile Abrams furnizate de SUA, relatează Kyiv Independent.

"Tancurile fac o treabă grozavă pe câmpul de luptă și cu siguranță nu vom ascunde de inamic ceea ce îi face pe ei să se ascundă. În plus, nu ne vom lăsa infanteria fără un sprijin puternic de foc", a spus Brigada 47 Mecanizată Separată a Ucrainei, care operează tancurile americane, pe Telegram.

Activiștii slovaci au strâns 3,9 milioane de euro în 12 zile pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina în 12 zile

20:06Volodimir Maibojenko, șeful administrației militare a districtului Brovarî din regiunea Kiev, a fost demis din funcție, potrivit unui decret prezidențial emis pe 27 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Maibojenko este suspectat că a provocat un accident de mașină pe 26 aprilie în timp ce era în stare de ebrietate, rănind patru persoane, inclusiv un copil. Oficialul a fost reținut și riscă între trei și opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

19:44Refugiați ucraineni în Germania – mulți bani de la stat, slabă integrare pe piața muncii. Proiectul Job Turbo al Ministerului Muncii german și exemplul Poloniei

Peste un milion de refugiați și mai ales refugiate din Ucraina au venit în Germania, de la începutul războiului de agresiune din Rusia. Majoritatea primește bani de la stat, iar integrarea pe piața muncii din Germania șchioapătă, spre deosebire de Polonia, Danemarca sau UK. Cunoașterea limbii germane și recunoașterea diplomelor sunt două motive. Însă ministrul Muncii, Hubertus Heil, a lansat conceptul „Job Turbo”.

Ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil (SPD), a anunțat obiectivul de a aduce mai rapid refugiații ucraineni la muncă în Germania. El numește conceptul „Job Turbo”, iar acesta e detaliat și în engleză și ucraineană, pe site-ul Ministerului Muncii și Migrației.

18:35Guvernul australian a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de milioane de dolari australieni (65 de milioane de dolari) pe 27 aprilie, în urma unei întâlniri între premierul Denîs Șmîhal și ministrul australian al Apărării, Richard Marles, la Liov, relatează Kyiv Independent.

Potrivit guvernului australian, acest pachet aduce sprijinul militar al Australiei pentru Ucraina la 880 de milioane de dolari australieni (575 de milioane de dolari).

Șmîhal a spus că jumătate din cel mai recent pachet va fi alocat sistemelor portabile de apărare aeriană (MANPADS).

Rusia amenință că va riposta dacă Statele Unite decid să confiște rezerve valutare rusești din Occident

17:49Activiștii slovaci au strâns 3,9 milioane de euro în 12 zile pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina în 12 zile, după ce guvernul slovac a refuzat să participe la o inițiativă cehă de a cumpăra obuze pentru Kiev, relatează Kyiv Independent.

16:52Rusia ar putea răspunde oricărei confiscări de către SUA a rezervelor valutare înghețate în Occident prin confiscarea activelor, inclusiv proprietăți și numerar, ale cetățenilor și investitorilor americani din Rusia, a declarat sâmbătă Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează Reuters.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat un proiect de lege care permite administrației Biden să confiște activele rusești deținute în băncile americane și să le transfere în Ucraina, ceea ce Kremlinul a spus că ar fi ilegal și că va declanșa represalii.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei și au blocat circa 300 de miliarde de dolari de active rusești în Occident, majoritatea fiind în instituții financiare europene, nu americane.

15:52Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un nou apel pentru livrări de sisteme de apărare antiaeriană și de arme după cel mairecent atac rusesc asupra sectorului energetic ucrainean de sâmbătă, informează Reuters.

Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de cantități suficiente de sisteme de apărare antiaeriană și de alte arme pentru a-și proteja orașele și pentru a se impune pe linia frontului.

„Teroarea ar trebui să piardă întotdeauna, iar oricine ne ajută să ne opunem terorii rusești este un adevărat apărător al vieții", a spus el.

Ucraina susține că a distrus un sistem radar rusesc de 5 milioane de dolari

15:43Ucraina a distrus o stație radar rusă Podlet-K1, într-un atac condus de Direcția de informații militare a Ucrainei și o brigadă de recunoaștere, anunță GUR, care subliniază că sistemul valorează aproximativ 5 milioane de dolari și poate detecta până la 200 de ținte simultan, relatează Kyiv Independent.

15:19Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că în primele ore ale zilei de sâmbătă, una dintre rachetele lansate de Rusia asupra Ucrainei a căzut la doar 15 km de granița poloneză.

„Zeci de bombe și rachete au căzut în această noapte în regiunea Lviv. Una dintre ele, la 15 km de granița noastră", a scris Tusk pe X.

El l-a criticat apoi pe predecesorul său, Mateusz Morawiecki, principalul politician al partidului de opoziție Lege și Justiție.

„Între timp, Morawiecki pune la punct o strategie antieuropeană comună cu politicienii de extremă dreapta pro-Putin de la Budapesta. Prostie? Trădare? Sau ambele?”, a mai scris Tusk.

13:58Ucraina a atacat cu drone rafinăriile Ilsky și Slavyansk din regiunea rusă Krasnodar sâmbătă dimineața devreme, provocând incendii la aceste instalații, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac masiv cu vehicule aeriene fără pilot trimise de Ucraina, potrivit AFP.

13:51Recentele atacuri ale Rusiei împotriva regiunilor ucrainene Herson, Donețk, Harkov și Dnipropetrovsk au ucis o persoană și au rănit alte 14, au anunțat sâmbătă autoritățile regionale, relatează The Kyiv Independent.

Rusia a atacat orașul Herson din sudul țării și alte 13 localități din regiune în cursul nopții și pe 26 aprilie, omorând o persoană și rănind alte opt, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin.

Forțele rusești au lovit peste noapte un spital de psihiatrie din Harkov, rănind o pacientă în vârstă de 53 de ani, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

„În momentul atacului, 60 de pacienți și cinci angajați se aflau în clădirea medicală", a declarat el.

Rusia susține că a interceptat peste 60 de drone ucrainene

12:41În prezent nu există motive pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina din cauza refuzului formal al Kievului de a negocia cu Moscova, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret în 2022 prin care a declarat în mod oficial „imposibilă" perspectiva oricăror discuții ale Ucrainei cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, lăsând în același timp ușa deschisă pentru discuții cu ceea ce el a numit „un alt președinte al Rusiei".

11:32Agențiile de informații americane au stabilit că Putin „probabil nu a ordonat” ca Navalnîi să fie ucis în colonia penitenciară arctică, au declarat persoane familiare cu acest subiect pentru Wall Street Journal, o constatare care adâncește misterul privind circumstanțele morții sale.

11:15Rusia anunţă că a interceptat 68 de drone ucrainene, 66 deasupra regiunii Krasnodar, în sud, şi două în Crimeea. Rafinăria din Slaviansk, oprită în urma unor explozii

Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Ministerul precizează că 66 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, iar celelalte două deasupra Peninsulei Crimeea.

”Ei au încercat să atace rafinării de petrol şi infrastructuri. Potrivit informaţiilor de la faţa locului, nu există răniţi şi nici pagube grave”, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Krasnodar Veniamin Kondratiev.

11:00DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost afectate de atacul rusesc din timpul nopții.

„Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ucrainene", a declarat DTEK într-un comunicat. „Echipamentele companiei au fost grav avariate. Chiar în acest moment, lucrătorii din domeniul energiei încearcă să elimine consecințele atacului".

DTEK a mai spus că au existat victime, dar nu a oferit alte detalii.

10:14Un presupus atac cu drone ucrainene a avariat rafinăria de petrol Slavyansk din regiunea rusă Krasnodar, obligând uzina să își suspende parțial operațiunile, a anunțat sâmbătă agenția de presă de stat TASS, citată de Reuters.

„Activitatea uzinei a fost suspendată parțial. Exact 10 UAV (drone) au zburat exact în uzină, a avut loc un incendiu puternic. Este posibil să existe pagube ascunse", a declarat Eduard Trudnev, directorul de securitate al Slavyansk ECO Group, care operează uzina.

Anterior, sâmbătă, autoritățile locale au declarat că rafinăria din Slaviansk a fost avariată în urma unui atac cu drone ucrainene.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 din cele 34 de rachete rusești

09:47Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 din cele 34 de rachete rusești lansate în timpul unui atac desfășurat în cursul nopții, a declarat sâmbătă comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk , transmite Reuters.

Mykola Oleschuk a declarat că avioanele de luptă ucrainene, unitățile de rachete de apărare aeriană, grupurile mobile de foc și mijloacele de război radioelectronic au fost implicate în respingerea atacurilor cu rachete rusești.

09:35Rusia a pierdut 465.054 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Conform sursei citate, în ultima zi au murit 1.124 de militari ruși, notează The Kyiv Independent.

08:56Cum arată corupția în Rusia: 1.500 de metri avea casa lui Timur Ivanov, ministrul arestat al Apărării, pusă pe numele soției. „În fiecare an, își cumpărau o mașină sau motocicletă nouă”

08:34 Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene din trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko informează Reuters.

Galușcenko a declarat pe Telegram că atacurile rusești au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei și regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk.

08:05Ultimele vești de pe frontul ucrainean au fost mai degrabă sumbre, vorbind despre dezavantajul Kievului în materie de arme și forță de luptă și despre așteptatul asalt al Rusiei. Experții și oficialii citați de Financial Times cred însă că, deocamdată, Rusia nu are un avantaj major la niciun capitol și că ofensiva ce ar putea începe în mai sau iunie nu va oferi Moscovei un progres serios pe câmpul de luptă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro